Geniálna stratégia Applu

Predstavte si, že by Volkswagen usporiadal veľký event pre médiá a odbornú verejnosť. Oznámil by na ňom, že bude vyrábať autá s cieľom, aby vydržali čo najdlhšie. Asi by nasledoval pokles ceny akcií, nevôľa akcionárov a výmena na poste šéfa automobilky. Hodnota firmy, ktorá vyrába tovar dlhodobej spotreby, totiž do veľkej miery závisí od toho, ako často zákazníci obmieňajú jej produkty. Ak to robia zriedkavo, firma rastie pomaly. Alebo nemusí rásť vôbec, ak trh dospel do štádia nasýtenosti.

Apple však presne túto správu oznámil na svojom evente pred niekoľkými dňami. Konkrétne, po dosiahnutí cieľa prejsť na 100% obnoviteľné zdroje energie má novú métu. Chce sa stať firmou, ktorá nebude potrebovať nové materiály zo surovín vyťažených zo zeme. Aby tento cieľ Apple dosiahol, potrebuje sa sústrediť na tri veci:

  1. Pre všetky produkty používať recyklované alebo obnoviteľné materiály.
  2. Zabezpečiť, aby produkty Applu vydržali tak dlho, ako je možné.
  3. Zabezpečiť správnu recykláciu použitých produktov.

Bod číslo 2 Apple chce spĺňať hardvérom, ktorý dlho vydrží, v spojení s optimalizovaným softvérom. Už teraz napr. iOS 12 beží aj na päťročnom iPhone 5S. Keďže iPhony vydržia dlho, môžeme ich dlho používať, alebo ich posunúť ďalej niekomu inému.

To je nepochybne dobrá správa pre našu planétu aj majiteľov zariadení Apple. Je to však dobré pre biznis Applu? Trh so smartphonmi sa blíži k nasýteniu. Firmy pôsobiace na ňom budú mať problémy uspokojť akcionárov, ktorí požadujú rast.

Nie však Apple. Apple sa pripravuje na prechod zo spoločnosti, ktorá rastie predávaním hardvéru, na firmu, ktorá rastie poskytovaním služieb. Inými slovami, pre Apple bude najdôležitejšie, aby mal čo najviac ľudí na svojej platforme.

Apple zvyšuje cenu iPhonov, ale keď vydržia dlhšie, v prepočte na obdobie používania môžu byť dokonca lacnejšie ako predošlé modely. Telefón, ktorý dlhšie vydrží, výhodnejšie predáte. Jeden iPhone môže mať počas svojej životnosti aj troch majiteľov. Takto si Apple znásobuje svoju zákaznícku bázu na úkor konkurencie.

Noví používatelia starých iPhonov si kúpia nové príslušenstvo (už rozumiete, prečo k telefónu za vyše tisíc eur nepribalia redukciu na slúchadlá) a samozrejme využívajú služby Applu. Analytici predpovedajú, že už o pár rokov budú práve tieto hlavným motorom rastu firmy (patria sem App Store, AppleCare, Apple Music, Apple Pay a iTunes) a sú spokojní. (Mimochodom, aj akvizícia Shazam je logická, však).

Apple má okolo miliardy používateľov. Pripravme sa, že toto číslo v najbližších rokoch porastie. Takáto veľká báza dáva kopec možností na rozvoj ďalších služieb. Viac videa? Virtuálny mobilný operátor? A ďalšie služby udržia viac zákazníkov na platforme.

Žiadna iná hardvérová firma nemá bázu, ktorá je takáto robustná a veľmi odolná voči útokom konkurencie. A toto všetko navyše prospieva planéte. Epic win, by jeden povedal.

HT: Horace Dediu, Asymco.

Pridaj komentár