Vitajme v novom roku alebo putting people first

Máme za sebou ďalší rok plný bullshitu. Marketéri sú stále nevzdelaní v marketingu, tragicky nepoznajú ľudí, stále si pletú stratégiu s taktikou, ignorujú dlhodobé efekty reklamy, chcú zachraňovať svet za cudzie peniaze, blúznia o láske k značkám, bez rozmyslu preferujú všetko nové a ligotavé, nerozumejú významu kreativity, chvália sa vanity a fake metrikami…

Zároveň za sebou máme rok plný výborných výskumných projektov, ktoré priniesli nové poznatky a vyvrátili kopec omylov a mýtov. Výbornú prácu robia Ehrenberg-Bass Institute for Marketing Science (Byron Sharp, Jenni Romaniuk, John Dawes, Rachel Kennedy atď.), Les Binet a Peter Field, Karen Nelson-Field, IPA, Thinkbox, Radiocentre, Ebiquity, Gain Theory, ale aj Wiemer Snijders, Bob Hoffman alebo Mark Ritson a mnohí ďalší. S potešením stretávam aj na Slovensku stále viac ľudí, ktorí sledujú, čo sa deje a vzdelávajú sa.

Dovolím si povedať, že nikdy v histórii sme nevedeli tak veľa o fungovaní marketingu a reklamy.

Druhou výbornou správou je pokračujúci návrat craftu a kreativity do reklamy. Ak sa pozriete na najlepšie práce roka, uvidíte emócie, náročné produkcie, printy aj billboardy, aj zopár odvážnych reklám, ktoré fungovali.

Bol to zlý rok a bol to aj výborný a vzrušujúci rok!

Čo nás čaká v tomto roku, netuším. Za seba môžem sľúbiť niekoľko noviniek, ktoré, dúfam, oceníte 😉

Zatiaľ nám všetkým želám, aby sme robili menej sračiek a snažili sa pochopiť ľudí. Pretože ich zaujímajú vlastné problémy a nie naše značky, marketingy alebo reklamy. Martin Weigel to zhrnul:

martin-weigel-escape-from-fantasy-new-version-for-london-v-4-121

Veľa šťastia!

Pridaj komentár