Never Mind The Bollocks alebo prečo robíme “ďalšiu” konferenciu

tl;dr: Marketing je v kríze (do veľkej miery vlastnou zásluhou). Chceme ho vrátiť späť medzi najdôležitejšie funkcie biznisu. Aby sa to podarilo, potrebujeme hovoriť o marketingovej efektívnosti (marketing effectiveness). *

Dlhšia verzia: Vďaka práci Byrona Sharpa, Jenni Romaniuk a celého Ehrenberg-Bass Institute, Lesa Bineta, Petra Fielda, Karen Nelson-Field a ďalších výraz marketingová veda už neznie ako oxymoron.

Žiaľ, stále je to málo a marketing sa len veľmi pomaly dostáva zo slepej ulice. Zo všetkých problémov spomeniem len klesajúcu efektivitu, stratu kompetencií a neschopnosť garantovať predajné výsledky.

 

Klesá efektivita marketingu

Jeden graf za všetky:

IPA-effectiveness
Krátkodobosť vedie k zhoršeniu biznisových efektov. Zdroj: Peter Field: The Crisis In Creative Effectiveness. IPA, 2019

Tlak na okamžité výsledky vedie k nadmernému fókusu na krátkodobé aktivity, čo vedie k preferencii aktivačných kampaní na úkor budovania značky. Vo výsledku klesá efektivita reklamy (effectiveness, nie efficiency alebo ROI), znižujú sa marže a klesá predaj.

 

Marketéri už nerobia marketing

Pripomeňme si, čo pred takmer polstoročím povedal Peter Drucker: “Pretože účelom biznisu je vytvárať zákazníka, podnik má dve – a len dve – základné funkcie: marketing a inovácie. Marketing a inovácie produkujú výsledky; všetko ostatné sú náklady. Marketing je odlišujúcou, unikátnou funkciou podniku.”

Pred desaťročiami bol marketing zodpovedný za produkt, cenu, distribúciu aj komunikáciu a bol najdôležitejším oddelením vo firme.

Kde sme dnes? Marketingy sú väčšinou zodpovedné len za komunikáciu. Produkt, cena aj distribúcia bývajú v kompetencii iných oddelení.

Ako sme sa naučili, značky rastú najmä zvyšovaním mentálnej a fyzickej dostupnosti. Marketing nemôže byť zodpovedný za rast, ak nemá pod kontrolou distribúciu alebo produkt.

 

Marketéri nedokážu garantovať predaj

Ďalším veľkým problémom je, že marketing pri obhajobe stratégie dokáže málokedy argumentovať tvrdými dátami o predaji. Značka, imidž, znalosti značiek a podobné premenné sú pre finančných manažérov ezoterika. Pritom v dnešnej dobe existujú spôsoby, ako s vysokou presnosťou vytvoriť modely ukazujúce vzťah medzi reklamou a výsledkami predaja a na ich základe plánovať aktivity.

 

Chceme to zmeniť

Myslíme si, že na Slovensku málo hovoríme o efektívnom marketingu. Spolu s Michalom Vyšinským z 2muse a ďalšími ľuďmi to chceme zmeniť. Preto sme pripravili konferenciu Never Mind The Bollocks.

Je to konferencia, ktorej by som sa sám chcel zúčastniť. V čom je iná?

  • Je malá – len pre 100 ľudí, takže môže byť interaktívnejšia.
  • Nebudete počuť žiadny self-promo bullshit. Obsah je aktuálny, relevantný pre slovenský trh, užitočný pre účastníkov (veríme) a snažíme sa, aby čo najväčšia časť bola unikátna. Žiadne teórie, ktoré si prečítate v knihách, ale poznatky pre prax.

Keď prídete, dozviete sa, ako slovenskí marketéri vnímajú médiá a ako média fungujú naozaj. Čo sa môžeme naučiť o efektívnosti štúdiom reklám slovenských bánk za posledné desaťročie. Contagious bude hovoriť o význame kreativity a ukáže vám svetové kampane, ktoré boli kreatívne aj efektívne. Zistíte, aké problémy trápia slovenských marketérov a budeme diskutovať, ako ich vyriešiť.
Celý program nájdete na webe Bollocks.sk >>

Ak vás zaujíma budúcnosť slovenského marketingu, radi sa s vami stretneme a spolu skúsime marketingu vrátiť jeho dôležitosť.

 
* Poznámka: V slovenčine sa slová efektivita a efektívnosť používajú ako synonymá. Oveľa lepšia je anglická terminológia. Effectiveness hovorí o dosiahnutí výsledku, niekedy sa prekladá aj ako účelnosť. Efficiency zas o vykonávaní funkcie najlepším možným spôsobom. Keď to zjednoduším, to prvé je o dosahovaní správnych cieľov, to druhé o šetrení zdrojov (alebo Peter Drucker: “Efficiency is doing things right; effectiveness is doing the right things”).

2 thoughts on “Never Mind The Bollocks alebo prečo robíme “ďalšiu” konferenciu

  1. Skvelá myšlienka. Nebolo by však odveci opomenúť aj koncept “udržateľného marketingu”, s ktorým som sa stretol v publikácii od docentiek Pajtinkovej Bartákovej a Gubíniovej.

    Páči sa mi

Pridaj komentár